Hélena Parmér » Fotograf fotar familj, porträtt och bröllop

Information!

Välkommen till min värld av bilder!

Redan som riktigt liten älskade jag att bläddra i mammas och pappas fotoalbum. Känslan när jag kröp upp i soffan med det stora albumet som jag knappt kunde öppna. Hur lycklig jag kände mig när jag såg bilderna och mindes. Mindes stunder som varit! Eller som när mamma och pappa berättade historierna bakom de bilder som var äldre än jag. Bilder från när de var små, som bilden när pappa pallade äpplen som treåring och hamnade i lokaltidningen. Varje gång jag tittade i våra fotoalbum såg jag nya saker och nya detaljer. För mig är foto ett sätt att stanna tiden och då och då få krypa upp i soffan och minnas.

Att som fotograf få vara den som fångar era minnen på bild är en ära och ett underbart jobb. Oavsett om det är att fota en familjesession eller att dokumentera ett bröllop så kommer jag göra mitt allt för att fota underbara bilder. Det är spännande att få träffa er och se vad som sker i mötet med er, mig och min kamera. Jag har satt ihop lite frågor som jag brukar få kring mina tjänster och mina svar. Du hittar frågorna och svaren under bilden. Har du något du funderar kring eller om du vill träffas helt förutsättningslöst över en fika för att se vem jag är och ställa frågor innan du vill boka så är det bara att höra av dig till mig på helena.parmer@gmail.com

Amanda&Stefan-211P I NI M A G EHur går en session till?

Det beror på vilken fotosession vi ska göra! Enskilda porträtt, familjefotografering, boudoir, barn under 3 år, bröllop… det finns lika många svar som det finns varianter på sessioner. Oavsett vilken fotosession du/ni vill göra så tycker jag att det blir vackrast utomhus. Att hitta den miljö som passar bäst och att använda det befintliga ljuset. Skulle det vara för dåligt väder, en fotosession på vintern och man vill undvika ytterkläder eller en boudoir fotografering där man vill vara inne  kan vi fotografera i min studio som ligger i Årsta.

Jag blir aldrig bra på bild?

Är nog den vanligaste kommentaren jag har fått som fotograf. En del bara har det i sig och blir bra oavsett om vem som fotar och vilken utrustning som används men de flesta av oss upplever att vi inte blir bra på bild. Det är där mina kunskaper, både tekniska och sociala, gör skillnaden. Jag vet att jag kan fota vem som helst och få den personen bra på bild. Jag är duktig på att känna av människor och få dom att slappna av framför min kamera.  Alla är olika, en del vill få klara direktiv hur de ska posera och andra fungerar bäst när man går in i känslan och leker fram sessionen. Jag läser av och använder mig av det som funkar bäst för dig/er.

Behöver vi förbereda oss inför en fotosession?

Planera gärna klädseln om ni är fler som fotas tillsammans. Det blir ofta fint med färger som går ton i ton med varandra alternativt ljusa, enfärgade plagg. Undvik kläder med stora märken/loggor eller olika mönster om det inte är en del av er personlighet.

Vad gör vi om det är dåligt väder?

Om regnet öser ned och det blåser snett så bokar vi om porträttsessioner alternativt tar det i min studio. Är det en bröllopssession så har jag i mina förberedelser och under provfotograferingen sett ut platser där vi kan fotografera.

Hur levereras mina bilder?

Från porträttsessioner leveras de digitala bilder som ingår i de olika paketen med WeTransfer så ni kan ladda ner dom på er dator. Alla produkter, böcker och printar, som ingår i olika paket leveras med posten. I alla bröllopspaket ingår det att bilderna leveras på usb-minne som ligger i en ask.

Bildrättigheter

Bilderna får användas för privat bruk samt för publicering. Bilderna får inte ändras eller redigeras och inte heller användas för kommersiellt bruk utan min tillåtelse. Vid publicering på webben skriver du ut mitt namn och du får gärna hänvisa till min hemsida www.helenaparmer.se eller via andra sociala medier så som Facebook https://www.facebook.com/HelenaParmerFoto eller Instagram https://instagram.com/helena_parmer/

Sparar du bilderna på back-up?

Ja, jag sparar alla bilder jag har levererat på externa hårddiskar. Alla bilder jag fotar under ett bröllop, 2000-5000 stycken, sparas i RAW format upp till tre år efter det sparar jag de bilder jag har leverat i RAW format. Jag rekommenderar alla att ha back-uper på era bilder om något skulle hända.

Kan vi beställa album och förstoringar av dig?

Alla mina paket innehåller produkter av olika slag och lika mängd. Varför jag har valt att lägga in det i mina paket är för att många hamnar i att bilderna finns kvar på datorn eller på “stickan”. Era bilder är minnen som ska synas och finnas nära tillhands i form av förstoringar på väggen eller i ett vackert album på bordet som man lätt kan bläddra i. Jag har valt ut leverantörer som uteslutande jobbar med professionella fotografer med  höga krav gällande design och kvalité som håller hela livet.

Vad händer om du blir sjuk?

Är det en porträttsession bokar vi om och hittar ett nytt datum. Är det en bröllopsfotografering och jag blir akutsjuk så att jag inte kan fotografera så har jag ett stort kontaktnät av mycket duktiga bröllopsfotografer som kan hoppa in. Skulle det ske så har ni kvar kontakten med mig och jag betalar den fotograf som hoppar in. Ert avtal gäller och ni betalar det pris som vi har kommit överens om, ni behöver inte oroa er för några extra kostnader. Nu ska det mycket till för att jag skulle ställa in en bröllopsfotografering. Så pass mycket som om jag skulle bli tvungen att ställa in mitt eget bröllop.

Behöver vi förbereda oss inför en bröllopsfotografering?

En bröllopsfotografering kräver mycket mer förberedelse än en vanlig porträttsession. En del undrar varför, vad är skillnaden, och svaret är att er bröllopsdag går aldrig i repris. Går något fel under vanlig porträttfotografering är det inte bra men det går att göra om tillskillnad mot en bröllopsfotografering därför krävs ännu mer förberedelse, planering och noggrannhet. Ska ni gifta er vill jag träffa er innan och veta allt om ert bröllop. Hur ni tänker kring ert bröllop, hur ni möttes, hur ni vill att dagen ska vara, vilka ni har bjudit, var ni ska vara…? Jag kommer att ha tusen frågor och det är för att jag gillar att vara förbered. Ju mer jag vet ju mer spontan kan jag vara för är det en sak jag är säker på så är det att det alltid händer något oväntat.  Under planeringmötet går vi igenom alla detaljer och hur ni vill fördela min tid om ni inte har bokat en heldag. När porträtten ska tas, innan eller efter vigsel och vilken typ av bilder ni vill ha. Jag vill också ha en provfotografering, på den plats där vi ska fota på bröllopsdagen, som jag försöker lägga så nära bröllopet som möjligt. Det är min chans att se hur ni ser ut tillsammans, vad som passar er,  hur ni är med varandra och vilka miljöer som blir bäst på bild. Bilderna från provfotograferingen går jag igenom noga och efter den sessionen planerar jag porträttdelen under bröllopsdagen så att det inte går åt tid till att fundera på var  och hur ni ska fotograferas. På själva bröllopsdagen vill jag att porträttsessionen ska vara en härlig del av dagen där ni får ta in varandra och njuta av varandra. Att det blir en rolig stund och inte ett måste.

Gör du bröllop på andra ställen än Stockholm och destination weddings?

Jag utgår från Stockholm men älskar att resa och fotar bröllop över hela Sverige och även utomlands. Jag har hus på Gotland och bokar ni mig som er bröllopsfotograf på ön så tillkommer inget extra för boende eller resa. För bröllop utanför Sverige och Stockholms län tillkommer endast ersättning för resa och eventuellt boende.